2014-2015 Επέτειος Πολυτεχνείου

Το 2ο Γυμνάσιο της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων παρουσίασε μία αξιόλογη και πραγματικά συγκινητική γιορτή για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αξιόλογη γιατί η γιορτή δεν επικεντρώθηκε μόνο στα γεγονότα και τα σημαντικά μηνύματα για ελευθερία και δικαιοσύνη της εξέγερσης των φοιτητών το1973 αλλά εμβάθυνε ουσιαστικά “στα πολλά πρόσωπα του Φασισμού”, όπως ήταν και ο τίτλος. Μία σύντομη αλλά πάρα πολύ περιεκτική εξέταση του φαινομένου “Φασισμός” έκαναν οι μαθητές καθώς ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη έννοια, που τόσο έχει βασανίσει τη χώρα μας, και όχι μόνο, στις διάφορες καταστάσεις της ιστορίας μας.

Ξεκίνησαν, λοιπόν από την Χιτλερική Γερμανία, συνεχίζοντας με τη Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, την περίοδο της Δικτατορίας 1967-73 και καταλήγοντας στις διάφορες μορφές φασισμού της σημερινής εποχής.

Από το ρατσισμό και τους μισάνθρωπους έως και κάνοντας αναφορές στην πολιτική ζωή του σήμερα. Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα, ουσιαστικό μάθημα ιστορίας, διανθίστηκε με αξιόλογα βίντεο σχετικά με την ενότητα στην οποία αναφέρονταν κάθε φορά. Πραγματικά συγκινητικές εικόνες, που δυνάμωναν και συγκινούσαν σε συνδυασμό με τα κείμενα.

Επίσης, η συμμετοχή της χορωδίας εξαιρετική με τραγούδια σχετικά με την περίοδο της εξέγερσης του ’73. Ένα μάθημα ιστορίας, αλλά στην πραγματικότητα, ένα μάθημα ζωής για όλους, γιατί οι μαθητές της Δευτέρας του 2ου Γυμνασίου, έδειξαν σε όλους, οτι γεγονότα και έννοιες επαναλαμβάνονται μέσα στα χρόνια και καλό και χρήσιμο θα ήταν να μην τις ξεχνάει κανείς. Υπεύθυνες καθηγήτριες οι κυρίες Μαρία Φούκα και Κατερίνα Κουνάβη. Υπεύθυνη καθηγήτρια της χορωδίας και ορχήστρας η κυρία Ελένη Σερέτη. Την επιμέλεια των σκηνικών είχε η καθηγήτρια Κατερίνα Σκαρπέντζου.Την επιμέλεια ήχου είχε ο μαθητής της δευτέρας τάξης,Γιάννης Καστανάς…                                                     (THE BEST.GR)

 

Με μία καταπληκτική και πρωτότυπη για την ημέρα εορτή, γιόρτασε το 2ο Γυμνάσιο Πατρών την 41η επέτειο από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Οι καθηγήτριες Μαρία Φούκα και Κατερίνα Κουνάβη με την βοήθεια των συνεργατών τους και των μαθητών δεν περιορίστηκαν σε αναφορές για την 17η Νοεμβρίου αλλά επέκτειναν την θεματολογία της εορτής στον φασισμό. Με αναφορές στην ναζιστική Γερμανία, την γερμανική Κατοχή, την Δικτατορία 1967 – 1973 και την σύγχρονη εποχή. Οι μαθητές αναφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, στον αφανισμό των εβραίων και των τσιγγάνων, στα μπλόκα της Κοκκινιάς και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και του Διστόμου, στους βασανισμούς της δικτατορίας αλλά και στον φασισμό της σύγχρονης εποχής με τους μετανάστες και την οικονομική εξαθλίωση του λαού. Την επιμέλεια ήχου είχε ο Ιωάννης Καστανάς, την μουσική επιμέλεια και την επιμέλεια της χορωδίας η Ελένη Σερέτη, την επιμέλεια των σκηνικών η Κατερίνα Σκαρπέντζου. Οι μαθητές που πρωταγωνίστησαν:

Βασιλική Αμπατζή, Μαργαρίτα Γαζή, Ανδρέας Γαλιώτος, Μιλτιάδης Θωίδης, Μάριος Καλιακμάνης, Ελένη Καραβασίλη, Δήμητρα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Λιανού, Γιώργος Παπανικολάου, Χρήστος Παπανικολάου, Ευφροσύνη Παπαντωνοπούλου, Χριστίνα Ραβασοπούλου, Ευφροσύνη Ραβασοπούλου, Αθανασία – Αρτεμις Ράγκου, Ιωάννης Σταμούλης, Θεόδωρος Σφήκας, Δημήτρης Φλαμής, Ιωάννα Φογκλ, Πάρις Φογκλ     (DETE.GR)

2

4

3

 

 

1

5 6 8 9 10